Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:

Edytuj tekst

UWAGA!
Teraz możesz wysłać nam zdjęcie bezpośrednio z Twojego telefonu komórkowego.
Utwórz wiadomość MMS i wyślij na adres alert@bilgorajska.pl
(adres e-mail wpisz zamiast numeru telefonu nadawcy).
Dodaj zdjęcie:
Wybierz zdjęcie:
Wprowadź podpis zdjęcia:
Autor zdjęcia (podajemy gdy znamy):
Rozmiar tekstu:
AAA
BIŁGORAJ
2017.03.08 08:14

Kelner - mistrz sugestii czy kuchnia molekularna i nowoczesne trendy w gastronomii?

Takie oto pytanie postawili sobie uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju wybierając tematykę szkolenia, w którym chcieliby uczestniczyć. Każde ze szkoleń poszerza umiejętności zawodowe uczniów oraz kwalifikacje w zakresie nowoczesnej gastronomii i obsługi kelnerskiej.
Kelner - mistrz sugestii czy kuchnia molekularna i nowoczesne trendy w gastronomii?
Kelner - mistrz sugestii czy kuchnia molekularna i nowoczesne trendy w gastronomii?

W dniach 23 - 25 lutego 2017r. odbyły się w ZSZiO kursy zawodowe, prowadzone przez znanego w branży gastronomicznej szefa kuchni Pana Marka Rybackiego. Szkolenie kelnerskie "Kelner - Mistrz sugestii" obejmowało metody pracy kelnera, standardy zachowań kelnerskich, obsługę konsumenta, techniki sprzedażowe. Uczestnicy zajęć doskonalili swoje umiejętności prawidłowego nakrycia stołów, rozkładania obrusów, przenoszenia zastawy stołowej czy składania serwetek. Poznali zasady dialogu z gościem o trudnym typie charakterologicznym oraz techniki sprzedażowe w kontekście oferty menu. Kurs ukończyło łącznie 18 uczniów z klas IV TG, III TH, II TG, I TG oraz 9 nauczycieli działu gastronomiczno - hotelarskiego.

W szkoleniu "Kuchnia Molekularna i Nowoczesne trendy w gastronomii" brało udział 23 uczniów z klas II TG, I TG oraz 11 nauczycieli. W programie kursu znalazły się potrawy przyrządzane w niskich temperaturach metodą sous vide /w próżni/ z warzyw i owoców, ryb, wieprzowiny, wołowiny, drobiu. Przygotowywane były różne formy gotowane w ciekłym azocie: lody, bezy, sorbety, chipsy. Uczestnicy sporządzali kawior, pianki, galaretki z wykorzystaniem agaru. Wśród potraw wykonanych nowoczesnymi metodami znalazły się: polędwiczka souse-vide z kurkami i puree z marchwi, schab na kapuście z koperkiem i grillowanym ogórkiem, filet z kurczaka z tymiankiem, łosoś na zielonym jabłku, łosoś marynowany w koprze i soku z cytryny, roladki z cukinii, camembert z pastą smakową, śledź z kawiorem cytrynowym, ananas w syropie cukrowym z liściem laurowym i rozmarynem, kawior z soku owocowego, mus z czerwonych pomarańczy.

Szkolenia przeprowadziła firma GastroArt Studio Kulinarne z Łaskarzewa. Prowadzący Marek Rybacki działa w branży od 26 lat, zawodowo związany jest z restauracją 3-gwiazdkowego Hotelu Sulbin w Garwolinie, gdzie pełni funkcję kierownika gastronomii i szefa kuchni. Ponadto jest osobą utytułowaną w branży gastronomicznej, zdobył m.in. Kulinarny Puchar Polski w 2012 roku, Mistrzostwo Polski w Carvingu w 2008 roku czy Mistrzostwo Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia, Wicemistrzostwo i Mistrzostwo Polski w Podawaniu Baraniny. Jest także Wiceprezesem Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska oraz Wiceprezesem Stowarzyszenia Carving Team Poland. Współorganizator Mistrzostw Polski w Carvingu i organizator Turnieju Carvingowego oraz współautor książki o carvingu " Fantazje z warzyw i owoców".

Odbyte szkolenia, były dla uczniów świetną okazją współpracy w zespole kierowanym przez zawodowego szefa kuchni. Poznane tajniki kunsztu kulinarnego pozwolą im na rozwijanie swoich zainteresowań i otwierają przed nimi szersze perspektywy. Młodzież zafascynowana nowoczesnymi metodami z ogromnym zaangażowaniem wykonywała przydzielone zadania. Poznane realia pracy kelnera uświadomiły im wagę wiedzy i umiejętności, jaką musi posiadać dobry kelner. Wielu z uczestników postanowiło pogłębiać swoją wiedzę w tej dziedzinie chociażby przez udział w kolejnych szkoleniach.

ZSZiO
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
ZSZiO dodany
 
Odsłon: 4902
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
w poniedziałek, godzina 13:50 Biłgoraj
Jest nowy Zarząd Powiatu
W poniedziałek 6 maja poznaliśmy nazwisko gospodarza powiatu biłgorajskiego. Podczas pierwszej w tej kadencji sesji radni wybrali również zastępcę starosty oraz członków zarządu.
w niedzielę, godzina 10:55 Tereszpol
Zatwierdzono cenę za wywóz i utylizację osadów z przydomowych oczyszczalni
dzisiaj, 10:48 Sól
Poranne zderzenie pojazdów
w poniedziałek, godzina 18:00 Biłgoraj
Poznaliśmy przewodniczącego Rady Miasta Biłgoraja
Do Rady Miasta Biłgoraj wybrano 21 radnych, reprezentujących trzy komitety wyborcze. Podczas inauguracyjnej sesji Rady Miasta, która odbyła się w poniedziałek 6 maja, wybrano prezydium rady, czyli przewodniczącego i jego zastępców.
1 maja 2024 Józefów
38 chętnych na zakup ursusa
w środę, godzina 10:29 Biłgoraj
Marsz na ulicach Biłgoraja
w niedzielę, godzina 17:44 Sokołówka
Potrójny jubileusz jednostek OSP
W niedzielę 5 maja w Sokołówce odbyły się uroczystości jubileuszowe z okazji 100-lecia jednostek OSP Radzięcin, Sokołówka i Wola Radzięcka, połączone z obchodami Gminnego Dnia Strażaka. W święcie uczestniczyli druhowie strażacy z całej gminy Frampol, mieszkańcy oraz liczni zaproszeni goście.
w piątek, godzina 08:23 Lubelszczyzna
Producenci ziemniaków pod lupą PIORiN. Za brak wpisu do rejestru grozi kara
we wtorek, godzina 19:51 Lublin
Michał Mulawa poza Zarządem Województwa Lubelskiego
w środę, godzina 13:23 Biłgoraj
Oficjalne otwarcie nowego basenu
Za kilka godzin, dokładnie od godz. 16.00, będzie można korzystać z nowej części basenu w Biłgoraju. Uroczyste otwarcie obiektu, z udziałem władz samorządowych, zorganizowano w środę 8 maja.
w środę, godzina 09:29 Stara Wieś
Kilka godzin po zdaniu egzaminu stracił prawo jazdy
dzisiaj, 10:12 Dereźnia Zagrody
Wsiadł za kierownicę mając ponad 2,5 promila. Poniesie konsekwencje
w poniedziałek, godzina 23:02 Księżpol
Większość radnych nie przyszła na inauguracyjną sesję
W poniedziałek 6 maja miała się odbyć inauguracyjna sesja Rady Gminy Księżpol. Do posiedzenia jednak nie doszło. Na sesji nie pojawiła się większość radnych. To prawdopodobnie pierwszy taki przypadek w Polsce.
w niedzielę, godzina 09:18 Biłgoraj
Motocykliści opanują Biłgoraj
dzisiaj, 08:03 Józefów
Sieć wodno-kanalizacyjna do modernizacji
w poniedziałek, godzina 12:22 Biłgoraj
Wybrano prezydium Rady Powiatu
W poniedziałkowe przedpołudnie 6 maja odbyła się pierwsza w tej kadencji sesja Rady Powiatu w Biłgoraju. W programie obrad znalazł się wybór prezydium rady, czyli przewodniczącego oraz dwóch zastępców.
25 kwietnia 2024 Potok Górny
Gmina zwróci nadwyżkę za montaż fotowoltaiki
we wtorek, godzina 13:39 Dereźnia
Pożar sceny przy stadionie
dzisiaj, 12:54 Biłgoraj
Jacek Piskorski zastępcą burmistrza
Jest pierwsza decyzja personalna nowego burmistrza Wojciecha Glenia. Na stanowisko wiceburmistrza został powołany Jacek Piskorski.
w sobotę, godzina 08:19 Józefów
Rowerem przez Roztocze
w środę, godzina 15:11 Wola Dereźniańska
Challenge dla Anety
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl